Menu
Tablet menu
 Ελευθερία Αρβανιτάκη στο Βεάκειο Θέατρο Ελευθερία Αρβανιτάκη στο Βεάκειο Θέατρο

Ελευθερία Αρβανιτάκη στο Βεάκειο Θέατρο «Ζωή που δεν μοιράζεται, είναι ζωή κλεμμένη»: Φωτογραφίες & Ρεπορτάζ!

Όσοι βρήκαν τη δύναμη να γυρίσουν την πλάτη στις πικρές ημέρες που διανύουμε και να ανηφορήσουν στο θέατρο Βεάκειο του Πειραιά την Τετάρτη 15 Ιουλίου, είχαν το μοναδικό προνόμιο να μπουν στη μηχανή του χρόνου και να ταξιδέψουν πίσω. Σε χρόνια ανέμελα, φωτεινά, γεμάτα όνειρα και μοναδικές μουσικές που ενώνουν και λυτρώνουν. Μουσικές ντυμένες με φωνές που σε συντροφεύουν, θαρρείς από τη στιγμή που γεννήθηκες.

Από τότε ηχεί στα αυτιά των περισσοτέρων η φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Και είναι υπέροχο που τότε, παλιά,  καρφίτσωνες ένα τραγούδι στην ψυχή σου κάθε φορά που σου σακάτευε την καρδιά ένας έρωτας. Ακόμα κι όταν ήθελες να εκφράσεις τα πιο βαθιά σου συναισθήματα, έβαζες ένα τραγούδι σαν ενδιάμεσο. Κι όταν ειδικά το τραγούδι αυτό ζωντάνευε με τη φωνή της Ελευθερίας, είχες χίλιους λόγους παραπάνω να αισθάνεσαι χαρά, γιατί γνώριζες καλά ότι με τέτοια φωνή αυτό περνάει στη σφαίρα της αθανασίας και ότι όσο ζεις κι εσύ, θα έρχεται στα αυτιά σου, θα φτάνει ως την καρδιά και θα σου την κάνει πάλι κομμάτια, ξανά και ξανά...

Αναμετράσαι με τον εαυτό σου όντας μέρος του κοινού. Ξέρεις πως θα σπάσεις ακούγοντας το «Μένω εκτός» μα παραμένεις μαγεμένος στη θέση σου κι αφήνεσαι. Σου υπενθυμίζει ότι «Δεύτερη ζωή, δεν έχει» και θες να τρέξεις, να πεις όσα 'σ' αγαπώ' χρωστάς στον εαυτό σου και σ' εκείνους που ακόμη έχεις κοντά σου και να φύγεις, να φτάσεις μαζί τους εκεί όπου δεν μπορείς. Εξάλλου, «Ζωή που δεν μοιράζεται, είναι ζωή κλεμμένη».

Η φωνή της παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο, αψεγάδιαστη κι έχει απίστευτη δυναμική να ακουμπά ακόμη και τις πιο δύσκολες νότες. Μπορεί να ξυπνήσει ό, τι κοιμάται μέσα σου: την πληγή που χάραξε βαθιά σου ο έρωτας, τη στιγμή που αναγκάστηκες να ξενιτευτείς για να ζήσεις, ακόμη και εικόνες από το σχολικό λεωφορείο που σε πήγαινε εκδρομή κι έπαιζε για ώρες η κασέτα το «με το ίδιο μακό», «το κόκκινο φουστάνι», «του πόθου τ' αγρίμι» και το «δυνατά» που χορεύεις τώρα ξανά σαν να' ναι η πρώτη σου φορά, για την πίστη ότι είναι «δυνατά τ' αδύνατα».

Στο σπουδαίο αυτό ρεπερτόριο με τις ζηλευτές συνεργασίες ήρθε να προστεθεί από τον Ιούνιο μια καινούρια δουλειά με τον τίτλο «9+1 ιστορίες». Η παραγωγή  είναι της ίδιας και τη μουσική σε έξι τραγούδια έχει γράψει ο Θέμης Καραμουρατίδης, σε δύο ο Στάθης Δρογώσης και υπάρχει και ένα κομμάτι του Νίκου Πορτοκάλογλου. Τους στίχους υπογράφει η Λήδα Ρουμάνη και ο Νίκος Μωραΐτης. Ο δίσκος περιέχει κομμάτια δυναμικά κι εξομολογητικά, πολλά από τα οποία ακούστηκαν, όπως το ήδη γνωστό «μη με φωνάξεις» κι ένα ντουέτο με το Βασίλη Παπακωνσταντίνου, το «κρατήσου από μένα» με το οποίο άνοιξε και η συναυλία (ακούστηκε ηχογραφημένο). Κομμάτι πολύτιμο, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι δύο ερμηνευτές συνεργάζονται. Μαζί της στη σκηνή ο θεσσαλονικιός Πάνος Ζώης που μας κέρδισε με τη σεμνότητα και την όμορφη χροιά της φωνής του.

Χρειάζεσαι αρκετό χρόνο για να ανασυνταχθείς μετά από κάθε live της Ελευθερίας. Ζυγίζεις τί πραγματικά αξίζει και τί όχι ακούγοντας σπουδαίες μουσικές γραμμένες από εμπνευσμένους ανθρώπους και ηρεμείς. Συνειδητοποιείς ότι «τελικά η ζωή, τρία γράμματα» είναι. Και γι' αυτό οφείλεις να τη ζήσεις δυνατά ως το τέλος.

Μαζί της οι συνεργάτες της μουσικοί:
Τύμπανα, ενορχηστρώσεις: Αλέξανδρος – Δράκος Κτιστάκης
Μπάσο: Γιώργος Γεωργιάδης
Πιάνο, πλήκτρα: Γιάννης Κυριμκυρίδης
Λάφτα, μαντολίνο, λαούτο, μπουζούκι: Νίκος Μέρμηγκας
Σαξόφωνο, κλασσική κιθάρα: Δημήτρης Τσάκας

και ο τραγουδιστής Πάνος Ζώης

Επιμέλεια ήχου: Χάρης Κρεμμύδας
Επιμέλεια φώτων: Phil Hills, Μαρία Βενετάκη

back to top

Ημερολόγιο

Login or Register