Menu
Tablet menu
Evaggelia Thomakou Evaggelia Thomakou

Ελευθερία Αρβανιτάκη @ Ωδείο Ηρώδου Αττικού «Της ανάμνησης και της ζωής»: Φωτογραφίες & Ρεπορτάζ!

30 χρόνια από το θάνατό του και 100 από τη γέννησή του. Για αυτούς τους αριθμούς, που εκ πρώτης όψεως θα μοιάζουν απλά ψηφία, αλλά στην ουσία τους θα κρύβουν μια ιστορία ολόκληρη, ένα Ηρώδειο θα γιορτάσει σύγκορμο.

Βασίλης Τσιτσάνης.
Στο όνομά του η αιτία, η αφορμή και η λύτρωση.

Ελευθερία Αρβανιτάκη.
Στο μικρόφωνό της ο σεβασμός, ο λόγος και η ψυχή. Δες, δεν είναι ακόμη ένα «μνημόσυνο», είναι μια γιορτή κανονική. Το άψυχο κάθισμά σου θα ζωντανέψει, θα βρει χτύπο και σώμα. Η Ελευθερία στο κέντρο. Εκεί που ο Τσιτσάνης ήθελε τη γυναίκα. Στο κέντρο ακριβώς, πουθενά παραδίπλα. Πρωταγωνίστρια, θηλυκό και πλανεύτρα. Εκείνη που μαζεύει τους καημούς και τους μοιράζει για να βρουν τους σωστούς παραλήπτες. Η γυναίκα. Το σημείο αυτο-αναφοράς του! Η Γκιούλμπαχαρ η γλυκιά, ο έρωτας, η αμαρτία, η φλόγα, παρέα με τις πιο απλές αλήθειες της ζωής χώθηκαν στις χορδές ενός μπουζουκιού κι απέκτησαν αθανασία.

Το βράδυ της Τετάρτης θα πάλλονται οι εικόνες μπροστά στα μάτια σου και ένα παρελθόν, που δεν έζησες ποτέ, θα τρυπώνει στο παρόν μιας νύχτας που τη ζεις με όλη την ευθύνη. Μαγεμένα τα τραγούδια του θα έρχονται ξανά στη ζωή -όχι πως πέθαναν ποτέ, βέβαια- αυτή τη φορά από μια γέννα διαφορετική, που φρόντισε όμως να αποδώσει κάθε φόρο τιμής στον προπάτορα και να μείνει πιστή στο ύφος και τα αποστάγματα ψυχής που εκείνος της έδωσε. Καμιά διάθεση «ανακαίνισης». Όλα στο φως. Για την ακρίβεια, στο φως του! Έκαναν γύρους πάνω από τα κεφάλια τα λόγια, τρυπούσαν και έβρισκαν κόκκαλο. Αυθεντικά, γυμνά από φιοριτούρες! Εκείνη να υπάρχει πάνω στη σκηνή, όχι ως όνομα ή περσόνα, μονάχα ως η φωνή που ήρθε να θυμίσει.


Και όπως εκείνος αγαπούσε την ανάμνηση και τα δεμένα χέρια, έτσι κι εκείνη θα τον τιμήσει και θα κάνει την έννοια της συνάντησης ορόσημο της βραδιάς! Από τη μία η «Οπισθοδρομική κομπανία», τα παιδιά που 30 χρόνια πριν ξεκίνησαν μαζί με την Ελευθερία και στη συνέχεια βρήκαν τους διαφορετικούς δρόμους τους. Θα ανέβουν πάνω στη σκηνή και θα γίνουν για λίγο και πάλι η παρέα που καθισμένη σε ένα πεζούλι «κάνει το κέφι της», τραγουδάει, σιγοντάρει, οικοδομεί και οικοδομείται. Από την άλλη, ο Σταμάτης Κραουνάκης, εκείνος που θα αφήσει μια αγκαλιά λουλούδια στα πόδια της και θα ανθίσει μαζί της! Η «τρέλα» του όλη σε τέσσερα τραγούδια, ο κόσμος του που ενώθηκε με τον κόσμο του Τσιτσάνη, λες και ο δεύτερος του ψιθύρισε στο αυτί και του είπε «τώρα βγαίνουμε!» ...
Και βγήκαν!
Και πήγαν και ήρθαν οι μελωδίες και ανάσαναν τα λόγια και βρήκαν αέρα τα στόματα... Και θυμήθηκες το «πριν» και πήρες φόρα για το «μετά» σου. Άλλωστε, εκεί μπορεί να γεννηθεί και να πεθάνει η μεγαλειότητα ενός τραγουδιού, στο χνάρι που αφήνει στην αλήθεια σου.
Να λες «Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα»...
Να λες «Τώρα»!

Συμμετέχουν: Σταμάτης Κραουνάκης, Οπισθοδρομική Κομπανία

Παίζουν οι μουσικοί (με αλφαβητική σειρά):
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΣΙΑΣ (ΒΙΟΛΙ)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΟ)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ (ΤΥΜΠΑΝΑ, ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΕΙΣ)
ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΡΕΤΑΚΗΣ (ΚΡΟΥΣΤΑ)
ΝΙΚΟΣ ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ (ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ, ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΕΙΣ)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ (ΚΙΘΑΡΑ)
ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΠΠΟΣ (ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΕΒΑΣ (ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΕΡΤΟΣ (ΠΙΑΝΟ)

Επιμέλεια ήχου: Χάρης Κρεμμύδας, Γιάννης Πετρόλιας
Σχεδιασμός φώτων: Phil Hills

Παραγωγή: Sui Generis
Επιμέλεια Παραγωγής: Λήδα Ρουμάνη

back to top

Ημερολόγιο

Login or Register