Menu
Tablet menu

in.gr

Γρήγορα η ώρα πέρασε...


Γρήγορα η Ώρα Πέρασε

Η πιο ευγενής μορφή λόγου συναντά την έμπνευση ενός συνθέτη και τη φωνή μιας ερμηνεύτριας, σε μία από τις πιο λυρικές και ώριμες στιγμές της. Με τις μουσικές του Νίκου Ξυδάκη, λόγια της αγάπης, απλά ειπωμένα, λόγια από χρόνους αρχαίους και λόγια σύγχρονα ντύνονται με μελωδίες πολύτιμες. Διά στόματος Ελευθερίας Αρβανιτάκη τα ίδια λόγια γίνονται πρωινή δροσιά που τρυπώνει στις καρδιές των ανθρώπων. Η σύμπραξη των δύο, με την ουσιαστική συμβολή όλων των υπόλοιπων συντελεστών, φέρνει στα χέρια μας ένα άλμπουμ, που άνετα χαρακτηρίζεται σπουδαία καλλιτεχνική πράξη και ακόμα πιο άνετα διεκδικεί τον τίτλο του δίσκου της χρονιάς.
Η ιστορία ξεκινά πριν από δέκα χρόνια περίπου, όταν τα τραγούδια αυτά άρχισαν να ακούγονται σε συναυλίες, σε διάφορες εκδοχές και εκτελέσεις. Ορισμένα, μάλιστα, είχαν συμπεριληφθεί σε προγενέστερα άλμπουμ του Ν.Ξυδάκη. Ο ίδιος ο συνθέτης σημειώνει στο συνοδευτικό ένθετο: "Αβίαστα ο χρόνος οδήγησε σήμερα να συνοικούν απόηχοι από αυτή τη διαδρομή, φωνές και μνήμες που ξεσηκώνει η μουσική, οικείοι ήχοι από σολιστικά όργανα και μια ορχήστρα εγχόρδων να τονίζει την αίσθηση της διάρκειας... που αντηχεί αυτά τα σπαράγματα, αποσπάσματα ερωτικού λόγου ποιητών που εξακολουθούν να ακούγονται, ίσως πιο μακρινά και αθόρυβα καμιά φορά κάτω από την πίεση των καιρών, αλλά ποτέ δεν χάνονται ολότελα".
Έτσι, στη ρωγμή του χρόνου, σε μια ρωγμή της κατάξερης γης της δισκογραφίας, άνθησε λόγος ερωτικός. Μια παράκληση στη θεά Αφροδίτη, μια νύχτα χωρίς σύντροφο κάτω από τον έναστρο ουρανό, το σημάδι που αφήνει η σαϊτιά της αγάπης, μια πιο σύγχρονη προσέγγιση στη μοναξιά του έρωτα, ένα καράβι που ανοίγει πανιά για το ταξίδι της ζωής. Η ποίηση της Σαπφούς, έτσι όπως αποδόθηκε από τον Οδυσσέα Ελύτη, δίνει τη θέση της σε ένα χορικό από την τραγωδία του Ευριπίδη Ιφιγένεια εν Αυλίδι, σε μετάφραση Κ.Χ.Μύρη. Ακολουθούν τρία ποιήματα του Διονύση Καψάλη και ο δίσκος κλείνει με το "Τελευταίο ταξίδι" του Κώστα Καρυωτάκη, μια bossa nova λουσμένη στο φως.
Καίριας σημασίας η επιλογή των εγχόρδων, με Έλληνες και ξένους σολίστες. Αφενός τονίζουν τη δύναμη του λόγου και αφετέρου περιβάλλουν τις συνθέσεις με μια κομψότητα και έναν αέρα που άλλοτε σε παρασύρει μανιασμένος, άλλοτε διεγείρει συναισθήματα και άλλοτε λειτουργεί λυτρωτικά, σαν αύρα που μπαίνει στα ρουθούνια. Σε επίπεδο ερμηνειών η εκφραστικότητα της Ε.Αρβανιτάκη (σε στιγμή ανάλογη με τα "Τραγούδια για τους Μήνες") συναντά τη χαρακτηριστική τραγουδιστική "παρέμβαση" του ίδιου του συνθέτη. Μαζί πιάνουν το νήμα, το ξετυλίγουν και οδηγούν το σύνολο σε ένα σύμπαν, στο οποίο το χθες, το σήμερα και το αύριο έχουν γίνει ένα.
Την ενορχήστρωση υπογράφει ο Βασίλης Κετεντζόγλου, την ορχήστρα διευθύνει ο Νίκος Πλατύραχος και τη διεύθυνση παραγωγής έχει αναλάβει ο Γιώργος Κυβέλος.

Μίλτος Σαλβαρλής (Νοέμβριος 2006)

back to top

Ημερολόγιο

 ◄◄  ◄  ►►  ► 
Μάιος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Login or Register