Tablet menu

9 + 1 ερωτήσεις στην Ελευθερία Αρβανιτάκη

thetoc.gr, 15 Ιουλίου 2015

Τη βρήκαμε στους Παξούς. Με την ευκαιρία της ολοκαίνουργιας δισκογραφικής της δουλειάς με τίτλο «9 +1 Ιστορίες» - που παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, σήμερα Τετάρτη 15 Ιουλίου στο Βεάκειο στην πρώτη Αθηναϊκή συναυλία μιας μεγάλης περιοδείας - η Ελευθερία Αρβανιτάκη μας μίλησε για όλους κι όλα. Μα περισσότερο για τις προσδοκίες, τους φόβους, τις σκέψεις και τις αναζητήσεις που γέννησε αυτή η δύσκολη περίοδος μαζί με ένα νέο δίσκο. Τον οποίο κατάφερε να τον δει να γίνεται πραγματικότητα μετά από 4 χρόνια απίστευτης δυσκολίας – απότοκο της εποχής. Πως; Απλούστατα, αποφάσισε να γίνει η ίδια χρηματοδότης του. Κι αυτό είναι η μεγάλη νίκη, όπως μας λέει. Και η ελπίδα του αύριο που παραμένει πιο ζωντανή κι αναγκαία από ποτέ…

- Στο σημείωμα που συνοδεύει τα δίσκο αναφέρεις ότι το άλμπουμ ξεκίνησε μαζί με την κρίση

«Ναι, ήταν μια μικρή Οδύσσεια… Βγαίνει, δε βγαίνει. Εχει πάρει πολλές αναβολές αυτός ο δίσκος για διάφορους λόγους – όχι για λόγους υλικού ούτε για λόγους συνεργατών. Πήρε πολύ χρόνο… Δεν ήταν το δημιουργικό του κομμάτι η αιτία της αναβολής. Ηταν σε ένα πρακτικό κομμάτι, δισκογραφικών εταιρειών, γι’ αυτό τον δίσκο αυτό τον βγάζω μόνη μου. Είναι δική μου παραγωγή. Και νομίζω στα χρόνια που ζούμε είναι το καλύτερο που έκανα..»

- Αυτό συνεπάγεται και κάποιο κόστος;

«Εννοείται… Το κόστος της παραγωγής του δίσκου. Κάτι, ωστόσο που μου δίνει τα δικαιώματα του υλικού. Εχει μια πρωτιά αυτός ο δίσκος που τη χαίρομαι πολύ».

- Δηλαδή για πρώτη φορά είσαι ο επιχειρηματίας μιας δισκογραφικής δουλειάς;

«Όχι επιχειρηματίας… Είμαι ο παραγωγός του με όλη τη σημασία της λέξης. Δεν έχω μόνο την επιμέλεια της παραγωγής αλλά είμαι και ο χρηματοδότης. Χρηματοδότησα κάτι που γεννήθηκε μέσα στην κρίση. Σηματοδοτεί χιλιάδες πράγματα. Γι’ αυτό και το σημείωμα που έγραψα αναφέρει για αλλαγή νοοτροπίας αλλαγή ζωής αλλαγή σχέσεων, αλλαγή ισορροπιών, αλλαγή των πάντων και τελειώνει αισιόδοξα».

- Με την ελπίδα του αύριο πιο ζωντανή κι αναγκαία από ποτέ γράφει το σημείωμα του δίσκου….

«Ναι. Περιγράφω λίγο αυτό που έζησα εγώ κι αυτό που ζήσαμε όλοι. Και που ζούμε. Το σημείωμα αυτό περιγράφει αυτή τη συνθήκη. Ότι ο δίσκος βγήκε αυτή την περίοδο κι έχει αυτά τα χαρακτηριστικά».

- Από πού βγαίνει αυτή η ελπίδα;

«Κατά τη γνώμη μου η ελπίδα βγαίνει με το που έκανα αυτή τη γενναία κίνηση κι έβγαλα ένα cd μόνη μου. Αυτά τα χρόνια που είναι πολύ δύσκολο να κάνεις ένα cd ακόμα κι αν είσαι σε δισκογραφική εταιρεία, που υπάρχουν πολύ χαμηλές πωλήσεις που είναι πολύ χαμηλά κόστη, αυτή είναι η νίκη. Αυτό είναι η ελπίδα: Και η μουσική πάντα θα γράφεται, και οι δίσκοι πάντα θα βγαίνουν και η ελπίδα της βελτίωσής μας γίνεται με τέτοιες κινήσεις.

- Ο τίτλος;

«"9 + 1 ιστορίες". Αυτό δεν είναι; Δέκα ιστορίες. Ο τίτλος γεννήθηκε καθώς συγκεντρώνονταν ένα - ένα τα τραγούδια. Τραγούδια που περιγράφουν αισθήματα, περιγράφουν ιστορίες, έχουν εικόνες, και είναι σαν μικρές αυτόνομες ιστορίες η κάθε μία».

- Το «Μη με φωνάξεις» σημείωσε 10.815 views μέσα σε δύο 24ωρα. Το γνωρίζεις;

«Όχι. Ξέρω ότι είχε μια καταπληκτική υποδοχή κι από τους ανθρώπους της μουσικής κι από το κοινό, κι έχω χαρεί πάρα πολύ».

- Ωστόσο μια κριτική στη Lifo  λέει πως δεν προσθέτει τίποτα στην πορεία σου…

«Τη διάβασα. Διαφωνώ. Τι θα πει προσθέτει κάτι; Δεν το καταλαβαίνω. Πραγματικά δεν το καταλαβαίνω…»

- Τι σε έχει αλλάξει αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια και σε τι ελπίζεις;

«Δεν με έχει αλλάξει ως άνθρωπο δεν με έχει αλλάξει ως τρόπο σκέψης. Εχει όμως ξαναφέρει μ’ έναν τρόπο τα πράγματα σε μια απλότητα και σε μια πιο ήπια σχέση με την καθημερινότητα. Μας απομάκρυνε από την κατανάλωση και μια κενότητα που ήταν έντονο και ζητούμενο. Δηλαδή ξαναήρθαμε σε ένα μέτρο ζωής. Από την άλλη οι δυσκολίες είναι μεγάλες, κι ενέτεινε τα πάθη και τις αντιθέσεις, βγήκε φανατισμός έντονος και απεχθής… Ελπίζω στο ότι όλα θα αποκτήσουν ξανά μια αξιοπρέπεια, όλοι θα αποκτήσουμε ξανά μια αξιοπρέπεια να είμαστε μέτοχοι μιας καλής ζωής – και δεν το εννοώ με την έννοια του χρήματος αλλά της εργασίας και της χαράς που σου δίνει η τέχνη ή η δουλειά σου. Απ’ ότι αλλαγές έφερε τώρα αυτή η αναταραχή να κρατήσουμε τα καλύτερά της, να απομακρυνθούμε από μαύρο βίαιο και φανατικό και να συμπαρασταθούμε στον διπλανό μας».

- Η καλοκαιρινή περιοδεία που ακούγονται οι 9+1 ιστορίες από πού ξεκίνησε;

«Η περιοδεία ξεκίνησε από την Πάτρα και θα γίνουν 20 – 22 συναυλίες όλο το καλοκαίρι. Η συναυλία της Τετάρτης 15 Ιουλίου στο Βεάκειο είναι η πρώτη Αθηναϊκή συναυλία. Ραντεβού, λοιπόν, εκεί».

Η συναυλία στο Βεάκειο

Μαζί της οι συνεργάτες της μουσικοί:

Αλέξανδρος – Δράκος Κτιστάκης (τύμπανα, ενορχηστρώσεις)

Γιώργος Γεωργιάδης (μπάσο)

Γιάννης Κυριμκυρίδης (πιάνο, πλήκτρα)

Νίκος Μέρμηγκας (λάφτα, μαντολίνο, λαούτο, μπουζούκι)

Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο, κλασσική κιθάρα)

Επιμέλεια ήχου: Χάρης Κρεμμύδας

Επιμέλεια φώτων: Phil Hills, Μαρία Βενετάκη

Επιμέλεια προγράμματος: Ελευθερία Αρβανιτάκη - Λήδα Ρουμάνη

Ταυτότητα άλμπουμ

Το άλμπουμ «9+1 Ιστορίες» της Ελευθερίας Αρβανιτάκη περιέχει τραγούδια των Νίκου Πορτοκάλογλου, Θέμη Καραμουρατίδη, Λήδας Ρουμάνη, Νίκου Μωραΐτη, Στάθη Δρογώση και Χρήστου Δεληγιάννη. Οι ενορχηστρώσεις είναι του Soumka και του Θέμη Καραμουρατίδη, ενώ η Ελευθερία Αρβανιτάκη υπογράφει την παραγωγή του δίσκου.

Ημερολόγιο

◄◄  ◄  ►►  ►