Menu
Tablet menu

Καθημερινή 29/11/08

Οι Ισπανοί αγκαλιάζουν την Ελευθερία

Νέο πολυσυλλεκτικό cd της Αρβανιτάκη

Της Γιωτας Συκκα

H El Pais της είχε αφιέρωμα. Δεν ήταν βέβαια η μοναδική εφημερίδα. Στην Ισπανία η Ελευθερία Αρβανιτάκη είναι ιδιαίτερα αγαπητή, εδώ και χρόνια. Φέτος έχουν έναν επιπλέον λόγο να την κανακεύουν. Ο καινούργιος της δίσκος «γεννήθηκε» στη Μαδρίτη και έχει δύο καλές δικές τους υπογραφές. Του Χαβιέ Λιμόν (ναι, του διάσημου συνθέτη και παραγωγού βραβευμένου με τα δύο Γκράμι) και της αισθησιακής Μπούικα.

Το πολυσυλλεκτικό cd στην Ελλάδα έχει τίτλο «Και τα μάτια κι η καρδιά», ενώ στη διεθνή αγορά θα κυκλοφορήσει με τον τίτλο «Mirame». Είναι το ντουέτο που μοιράζεται με την Ισπανίδα τραγουδίστρια. Τραγούδια, όμως, υπογράφουν και οι: Θοδωρής Παπαδόπουλος, Γιάννης Μήτσης, Ποίμης Πέτρου, Γιώργος Καραδήμος, Ζέλικο Γιοξίμοβιτς σε στίχους των: Λίνας Νικολακοπούλου, Νίκου Μωραΐτη, Μιχάλη Γκανά, Κώστα Φασουλά, Σμάρως Παπαδοπούλου, Λήδας Ρουμάνη.

Η γνωριμία με τον Λιμόν

Ο δίσκος (με διευθυντή παραγωγής τον Γ. Κυβέλο) μόλις έφτασε στις προθήκες των δισκοπωλείων. Σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί έπρεπε να απευθυνθεί στο εξωτερικό η Αρβανιτάκη; Η αλήθεια είναι πως δεν απευθύνθηκε. Μια κοινή συνεργάτις έκανε τη γνωριμία με τον Λιμόν, η Αναστασία Σταμπορίδου. Υστερα είδε μια συναυλία της. «Γνωριστήκαμε, συμπαθηθήκαμε. Ετσι, έγραψε και το τραγούδι με την Μπούικα, με την οποία είναι συνεργάτες. Του άρεσε που οι φωνές μας είναι αντίθετες». Βέβαια, ο δίσκος είναι πολυσυλλεκτικός. Κι όταν τη ρωτάς τι είναι αυτό που τους ενώνει όλους, μιλά γι’ αυτό που ψάχνει η ίδια στα τραγούδια. Το ελληνικό χρώμα. «Ο Ποίμης Πέτρου λ. χ. έχει γράψει δυτικές μπαλάντες, αλλά μέσα τους διακρίνω και κάτι από τον Χατζιδάκι. Ολοι τους περιέχουν τις μουσικές του κόσμου και της μουσικής που έχω οικειότητα». Στο ύφος που προέκυψε έβαλε το χεράκι του ο Λιμόν. «Διακρίνεις μια ποικιλία. Τη μουσική καταγωγή του Λιμόν. Η σφραγίδα που έδωσε είναι ένας ήχος ακουστικός».

Σε μια εποχή βέβαια που όλοι οι καλλιτέχνες στους δίσκους τους ενώνουν τα πάντα, κυρίως το ποπ με το λαϊκό, σε κάνει να αναρωτιέσαι αν τελικά αυτό είναι η αιχμή σήμερα. «Υπάρχει ένας πιο σημερινός ήχος και εκείνος που ορίζεις ως παρελθόν σου. Αυτός ο συνδυασμός είναι το ζητούμενο από τον δίσκο που κάναμε με τον Σταμάτη Σπανουδάκη ώς σήμερα. Ο ποπ ήχος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, εν αντιθέσει με τον λαϊκό που βιώνει μια ελαφρά υποχώρηση. Για το λαϊκό είναι θέμα χρόνου να ξαναγραφτεί κάτι που δεν θα μιμείται το παλιό. Οσο για την ποπ γιατί είμαστε καχύποπτοι; Εχει κι αυτή καλές στιγμές. Ποπ δεν λέγαμε κατά καιρούς και τους Μπιτλς;»

Το ντουέτο με την Μπούικα

Η ηχογράφηση του ντουέτου με την Μπούικα είναι επίσης ένα θέμα. Εγινε από κοντά ή ήταν κάθε μία στη χώρα της; «Το 90% του δίσκου ηχογραφήθηκε στην Ισπανία. Οπως το ντουέτο με την Μπούικα», προλαβαίνει την ερώτηση. Η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει δύσκολες συναντήσεις, όλοι το παραδέχονται. Μόνο που συχνά αφήνουν πίσω τους αυτή τη βιομηχανική αίσθηση. «Μερικές φορές μπορεί να μη χρειάζεται να συναντήσεις τον άλλο γιατί τελικά το μέσον που επικοινωνείς είναι η μουσική». Τι σημαίνουν αυτές οι αλλαγές κοινωνικά και καλλιτεχνικά; «Ευκολία, αλλά και αμηχανία. Αυτή η διαδικασία της δράσης στο Διαδίκτυο είναι εύκολη για τους τραγουδοποιούς. Για τον ερμηνευτή είναι διαφορετικά. Χρειάζεται πάντως χρόνος να δούμε την εξέλιξη». Αρνητικά θεωρεί το θέμα των δικαιωμάτων και της παραπληροφόρησης: «Συχνά η πληροφορία δεν ελέγχεται ούτε βέβαια αναιρείται εύκολα». Ολα αυτά έφεραν τα πάνω κάτω στην αγορά. Τον τραγουδιστή σε αμηχανία, τη νύχτα σε αδιέξοδο και τη δισκογραφία να μηχανεύεται νέο πρόσωπο. Τι παιδεύει έναν καλό τραγουδιστή σήμερα; «Για μένα το κύριο θέμα είναι το ρεπερτόριο. Παλιά η θέση του τραγουδιστή ήταν πιο δεινή. Σήμερα τα ριάλιτι στήνονται πάνω στους τραγουδιστές. Το ζητούμενο είναι ο γρήγορος πλούτος και η αναγνώριση. Με μια ανυπομονησία που πληρώνουμε και κοινωνικά σήμερα. Οταν δεν έχεις όραμα συμβαίνει αυτό που βλέπουμε. Από την άλλη, δεν υπάρχουν χώροι για τη μουσική. Μια εκπομπή για το τραγούδι, με τον τρόπο της παραγωγής έργου, όπως συμβαίνει έξω. Να φτιάχνεις πράγματα, να κάνεις συνεργασίες με άλλους, να ξαφνιάζεις».

«Ηρωες» 5ετίας

«Στενοχωριέμαι με όσα βλέπω γύρω μου. Που δεν συνειδητοποιούμε τι σημαίνει μέτρο και πραγματική ζωή. Παλιά για να γίνεις τραγουδιστής έπρεπε να σε αποδεχτούν οι μεγάλοι συνθέτες, στιχουργοί, ερμηνευτές, δημοσιογράφοι. Επρεπε να περάσεις από χίλια κύματα. Σήμερα, βγαίνεις τη μια μέρα στο ριάλιτι ή στο τηλεπαιχνίδι και την άλλη σε αναγνωρίζουν όλοι. Τα μίντια σε κάνουν ήρωα για μια πενταετία και ύστερα πάνε για τον επόμενο. Αυτό είναι η βιομηχανία. Εχουν τηλεοπτικούς μηχανισμούς για να γίνεις τραγουδιστής, αλλά όχι για να κρατηθείς στη δουλειά».

 

back to top

Ημερολόγιο

Login or Register